Adam Lambert - Biografie

Adam Lambert

Adam Lambert se narodil v Indianapolis, ve státě Indiana. Je synem Leily a Ebera Lambertových, kteří ho vychovali v židovské víře. Má mladšího bratra Neila. Nedlouho po narození se Lambert přestěhoval do Californie, kde vystudoval divadlo a zpěv. Již v té době zpíval ve školní jazzové kapele "MC Jazz". Vystupoval na židovských událostech, kde zpíval hebrejsky. Zazpíval například v roce 2005 na koncertě věnovaném zavražděnému izraelskému premiérovi Yitzhaku Rabinovi. Vystoupil také po boku Vala Kilmera v židovském muzikálu "The Ten Commandments: The Musical" kde zazpíval píseň Is Anybody Listening? a jako jednomu z mála herců se mu dostalo příznivých ohlasů kritiků.

Na pódiu se Adam Lambert pohyboval od svých deseti let. První roli získal v muzikálu "You're a Good Man, Charlie Brown". Ve dvanácti letech byl obsazen do muzikálu "Šumař na střeše", který mu otevřel cestu k dalším rolím. Objevil se tak v takových představeních, jako je třeba "Hello, Dolly!", "Šachy", "Camelot", "The Music Man" či "Pomáda". Hrál také Kapitána Hooka v muzikálu "Peter Pan".

V první polovině roku 2007 krátce zazářil jako frontman rockové kapely The Citizen Vein. V tomto období také potkal producenta Malcolma Welsforda, který mu s hudbou pomáhá dodnes.

American Idol

O Adamově postupu soutěží American Idol se věnujeme na této stránce.

Po soutěži American Idol

V květnu 2009 potvrdil časopis Billboard, že Adamovo album vyjde již v listopadu téhož roku. Lambert prohlásil, že by rád pracoval se Slashem. "Když jsem pracoval se Slashem, cítil jsem se jako doma.", řekl o vzpomínce na krátkou spolupráci během American Idol. Prozradil také, že jeho album bude různorodé s mnoha vlivy. Kapela Queen, se kterou Adam vystoupil během finále zvažovala nabídnout mu místo zpěváka. Po úspěchu sólového alba se však zdá velmi nepravděpodobné že by případnou nabídku přijal. V pořadu Larryho Kinga se setkal s nejlepšími deseti finalisty American Idol, a mimojiné tam prozradil, že má v plánu natočit album mnoha žánrů mezi nimiž nebude chybět rock, pop, elektronika i taneční hudba. Toho se při nahrávání opravdu držel a později vydané album tak jeho slova potvrdilo.

Více o nahrávání alba For Your Entertainment si můžete přečíst zde

Adam Lambert dostal nabídku natočit píseň Time For Miracles pro film 2012. Z písně byl nadšen například kytarista Queen Brian May. Time For Miracles se nakonec oběvila i na debutovém albu For Your Entertainment.

Adam Lambert

19. června 2009 se na svět dostala zpráva, že společnosti Hi Fi Recordings a Wilshire Records plánují vydat kompilaci písní které Adam nahrál před soutěží American Idol.  První singlem se stala píseň Want. Lambert z toho však nadšen nebyl: "V roce 2005 jsem byl na mizině. Byl jsem najat jako zpěvák, vypůjčil jsem svůj hlas písním které napsal někdo jiný. Byla to šance jak vydělat peníze, tak jsem po té příležitosti skočil. Umožnilo mi to poprvé nahrávat v profesionálním studiu. Hudba kterou jsem tehdy dělal neříká nic o hudbě na které právě pracuji". 17. Listopadu bylo toto album pod název Take One vydáno.

Mezi 5. červencem a 15. zářím proběhlo turné American Idol LIVE!, na kterém samozřejmě nemohl Adam chybět. Spolu s nejúspěšnějšími deseti soutěžícími odehrál 50 koncertů v USA a Kanadě.

V listopadu 2009 zazpíval píseň For Your Entertainment na Amerických hudebních cenách (AMA's). Při vystoupení vyprovokoval veřejnost líbáním se s klávesákem či saháním na rozkrok tanečníka. Pro časopis Rolling Stone to vysvětlil takto: "Zpěvačky to dělají léta - zdůrazňují svou sexualitu - a když to udělá muž, všichni šílí. Je rok 2009, je čas riskovat, být trochu odvážnější, otevřít lidem oči a jestli je to uráží, pak to není nic pro ně. Mým cílem nebylo lidi naštvat, chtěl jsem podpořit svobodu slova a uměleckého vyjádření." Do ABC, která vystoupení odvysílala, volalo asi 1500 rozzuřených diváků, televize proto zrušila Lambertovo vystoupení v ranním pořadu Good Morning America. Této příležitosti ihned využila CBS, která ho na stejný den pozvala do obdobného pořadu The Early Show.

27. února 2010 Adam odehrál ve státě California svůj první sólový koncert. Léto 2010 stráví na koncertní tour nazvané The Glam Nation Tour, na které ho doprovází například kytaristka Orianthi, která dříve spolupracovala s Michaelem Jacksonem. Mimo to se také objevil jako host v jedné epizodě deváté série soutěže American Idol.